LANDDISTRIKTSKONFERENCEN 2024

PROJEKTMESSEN

Anholt bageri og gartneri

Anholt Bageri og Gartneri er en lokal virksomhed på Anholt, en lille ø i Kattegat.

Virksomheden drives af Albertine, som er født og opvokset på øen. Derudover er der mange af hendes gode venner, der hver sommer kommer til øen for at hjælpe til i både bageriet og gartneriet.

Bageriet tilbyder friskbagt surdejsbrød, kager og andet bagværk samt morgenmad i bageriets have, og gartneriet rummer en gårdbutik med friske grøntsager, krydderurter samt en morgenmad- og frokost café med et vegetarisk udgangspunkt.

Virksomheden er kendt for sit fokus på kvalitet og bæredygtighed, hvilket gør den til en vigtig del af øens lokalsamfund og et populært sted for både lokale og turister.

Anholt Bageri og Gartneri bidrager til at skabe arbejdspladser lokalt, og beskæftiger i højsæsonen op mod 30-40 unge. Herudover afholdes der i bageriets have langbordsmiddage, hvor ca. 70 gæster kommer til pizzaparty. Ud over at være en attraktion for turister er Anholt Bageri og Gartneri altså også et socialt samlingspunkt, der er med til at styrke fælleskabet på øen.

Udenfor højsæsonen laver holdet bag Anholt Bageri og Gartneri catering på og udenfor Anholt rundt omkring i Danmark til private og offentlige arrangementer og fester.

Anholt Bageri og Gartneri har modtaget tilskud fra Landdistriktspuljen og LAG Småøerne til etablering af bageriet i 2020.

Se mere her

Landsbyoptimering som led i nedrivningsproblematik

Landsbyen Holeby på Lolland oplever som så mange andre landsbyer i landdistrikterne fraflytning – særligt af unge.

Ifølge beboerne her er årsagerne bl.a. en ældre bygningsmasse og at der er etableret solceller og vindmøller tæt på bebyggelse, med en ringe klimaskærm.

Holeby havde derfor ifølge de lokale brug for forskønnelse. For at gøre Holeby attraktiv for bosætning igen har borgerforeningen for Holeby og Omegn, udarbejdet en visionsstrategi med dertilhørende fysiske modeller, der kan synliggøre mulighederne for indretning af bebyggelse, hvor en del af husrækken forsvinder. Visionsstrategien indeholder blandt andet forslag til lokalitet for ny torve- og aktivitetsplads, ”byggeplads” for børn samt forslag til lokalitet for en ny blomstereng.

Målet er at bevare landsbyens helhedsindtryk, og gøre Holeby til en grøn landsby, hvor beplantning og opsætning af bænke og borde skal skabe grønne frirum for landsbyens borgere.

Borgerforeningen for Holeby og Omegn har fået tilskud fra Landdistriktspuljen til udarbejdelse af visionsplan i 2023.

Se mere her

Sange fra Hvide Sande – Nye egnsviser at samles om, nu og i fremtiden

Projektet "Sange fra Hvide Sande" ønsker at styrke fællesskab og lokal identitet gennem musik og fællessang.

Ved at skabe nye moderne egnsviser i samarbejde med lokalbefolkningen fra Hvide Sande og omegn, vil projektet forbinde mennesker på tværs af generationer og baggrunde omkring områdets unikke kultur- og naturarv. Sangene er inspireret af lokalhistorien og borgernes egne erindringer og fortællinger og skal fungere som en varig kilde til stolthed og fællesskab i området og give de gamle historier nyt liv.

Det er blevet til hele 13 nye sange, en række fællessangsarrangementer, koncerter og workshops, og en sangbog og en mindre dokumentarfilm om processen er på vej. Den langsigtede ambition er, at sangene bliver en varig tradition og et musikalsk vartegn, som kan bruges ved festlige og højtidelige lejligheder og i skolerne. Projektet er et eksempel på, hvordan man kan arbejde kreativt med lokalhistorie og formidling, og kan fungere som en kulturel brobygger for både nuværende og nye borgere.

Projektet har vundet en stor plads i de lokales hjerter og har samlet flere hundreder til koncerter og koraftner m.m. Det har opnået en stærk lokal forankring og arbejder i tæt samarbejde med det lokale forenings- og erhvervsliv. "Sange fra Hvide Sande" er ledet af to professionelle musikere og sangskrivere.

Projektet har fået tilsagn om støtte fra Landdistriktspuljen i 2021.

Se mere her

Green Care Netværket

Green Care Netværket er en landsdækkende, frivillig organisation. Netværket består af organisationer, institutioner og andre aktører, der arbejder for at fremme sundhed og trivsel gennem naturbaserede aktiviteter. Begrebet green care er internationalt og dækker brugen af natur, have, dyr og landbrug til rehabilitering, social integration, mental sundhed og velvære. Dette kan omfatte pædagogiske, sociale og terapeutiske aktiviteter i skov, have, med dyr, landbrug og i vild natur. Ofte rettet mod udsatte grupper, herunder personer med psykiske udfordringer, socialt udsatte og ældre.

Netværket fokuserer på at samle og dele viden om Green Care-tiltag og fremme samarbejdet mellem forskning, praksis og politiske beslutningstagere. Målet er at udvikle og udbrede effektive naturbaserede metoder, der kan styrke det danske sundhedsvæsen og socialt arbejde, samtidig med at det kan skabe arbejdspladser og bidrage til bæredygtighed og bevaring af naturen.

Se mere her

DALUM Beverage Equipment

Dalum Beverage Equipment er en dansk virksomhed, der specialiserer sig i at udvikle og producere bryggeriudstyr og komplette produktionslinjer til drikkevareindustrien. Virksomheden leverer skræddersyede løsninger til kunder i både Danmark og internationalt og har fokus på bæredygtige og innovative teknologier, der effektiviserer produktion og minimerer miljøpåvirkning.

Virksomheden har i Søndersø på Nordfyn udviklet et anlæg, der opfanger og lagrer CO², der genereres under gæringsprocessen. Dette er en attraktiv løsning for bryggerier, da fermenteringen naturligt frigiver store mængder CO₂, som ellers ville gå til spilde eller blive frigivet i atmosfæren. Ved at opsamle denne CO₂ kan bryggerier genbruge den til andre processer, såsom karbonering af drikkevarer, hvilket reducerer behovet for at købe ekstern CO₂. Udstyret fra DALUM Beverage Equipment er derfor særligt attraktivt for miljøbevidste mikrobryggerier, da det sparer omkostninger til indkøb af kunstigt fremstillet CO², og samtidig giver mulighed for at brygge CO² neutralt øl.

Herudover er Dalums udstyr modulopbygget, så mikrobryggerier kan starte med en mindre opsætning og gradvist opgradere ved vækst.
DALUM Beverage Equipment har fået tilsagn om tilskud fra LAG MANK til produktion af CO2 anlæg til små bryggerier i 2023.

Se mere her

Vestervig Byfornyelse APS

Vestervig byfornyelse er et udviklingsprojekt i Vestervig, der sigter mod at revitalisere byen gennem forbedringer af bymiljø, bygninger og offentlige rum.

Forfaldne huse havde længe præget bybilledet i byen Vestervig i Thisted Kommune. Nogle af dem var usælgelige dødsboer, andre ejet af ejendomsinvestorer eller udlejere, som ikke investerede i renovering. Dette gjorde byen mindre attraktiv og generelt herskede en fortælling om, at folk kun flyttede væk fra Vestervig. Derfor tog en borgerforening i 2006 initiativ til at danne et privat byfornyelsesselskab Vestervig Byfornyelse APS med formålet at forskønne byen.

Gennem et samarbejde mellem Vestervig Håndværker og Borgerforeningen, Thisted Kommune og byfornyelsesselskabet er 25 ejendomme siden revet ned. Det har givet plads til eksempelvis udeservering ved den lokale kro, grønne områder og et nybygget hus ”Mulighedernes Hus” der passer ind i gadebilledet. I dag er Vestervig blevet et mere attraktivt sted at bo, med øget aktivitet på det lokale boligmarked. Vestervig Byfornyelse Aps er stadig yderst aktiv.

Senest har det borgerdrevne selskab købt og istandsat 2 huse, som blev solgt til 2 familier der er flyttet til byen. Selskabet har også finansieret købet af den tidligere Vestervig Skole som kommunen lukkede 1-7 2024. Her opstår nu et Landsbycenter med Havland Privatskole, sognehus og foreningsaktiviteter. Vestervig Byfornyelse Aps driver også Mulighedernes Hus med frisør og kiropraktor.

Se mere her

Liv i Genner Bugt

Genner Bugt netværket står bag projektet ”Liv i Genner Bugt" - et projekt, der arbejder på at styrke fællesskab, bæredygtighed og turisme omkring Genner Bugt i Sønderjylland.

Genner Bugt er et område præget af ro, natur og en søfartshistorie der går helt tilbage til 1800-tallet. På trods heraf kan det være udfordrende at drive virksomhed i ellers naturskønt landdistrikt.

Projektet har fokus på at skabe aktivitet igennem nye aktivitetsmetoder (POP UPs) i samarbejde med allerede etablerede lokale aktører, samt information og formidling. Ved en pop-up aktivitet vil en aktør (fx en restaurant eller en oplevelsesudbyder) åbne for service på en ny lokalitet i en begrænset periode, med afsæt i Genner Bugts kulturarv herunder den maritime historie, sønderjysk madkultur og natur.

Følelsen af eksklusivitet er en vigtig del af oplevelsen, og for at skabe opmærksomhed omkring lanceringen igangsættes POP-UP sæsonen hvert år med et opstartsevent. Målet er at skabe en attraktiv destination – både for turister og lokale.

Se mere her

SURFSØEN

Forsøgsprojektet SURFSØEN i Kalundborg udforsker, hvordan vandsport og naturaktiviteter kan fremme ungefællesskaber og strategisk udvikling i landdistrikterne.

Projektet bygger på aktiviteter og events rettet mod unge og der er særligt fokus på at skabe positive fælleskaber for børn og unge ved at tilbyde spændende idrætsmiljøer understøttet af voksne, der tager ansvar for at skabe gode relationer. Erfaringer indsamles og sammenlignes med lignende skandinaviske projekter med det mål at integrere dem i Kalundborg Kommunes strategi for unge og landdistriktsudvikling. UNG Kalundborg – en kommunal ungdomsindsats målrettet unge mellem 13-25 år, stå bag projektet. SURFSØEN er et eksempel på kommunalt, privat og foreningsdrevet samarbejde.

Projektet har fået støtte fra landdistriktspuljen i 2021.

Se mere her